Eredményeim:

2010:
Rallycross OB. Div. 9 -1400 I. hely, abszolút 6. hely
I. futam Máriapócs: II.hely
II. futam Máriapócs: kiestem ütközés miatt
IV. futam Kakucs: II. hely
V. futam Melk: I. hely
VI. futam Fuglau nem indultam

2011:
Rallycross OB. Magyar Kupa (Div.9) -1400 géposztály
I. futam Máriapócs: V. hely , abszolút IX. hely
II. futam Nyirád: IV. hely, abszolút XI. hely
III. futam Máriapócs: IV. hely, abszolút VIII. hely
IV. futam Kakucs: IV. hely, abszolút XII. hely

2011. április 26., kedd

Húsvéti Rallycross, Autocross és Quad Fesztivál Máriapócs 2011. 04. 24-25

"Szívás nélkül nincs munkaütem.", ha röviden kellene jellemeznem az idei első versenyünket, de ennél azért árnyaltabb a kép:
A Rallycross div.9 géposztály idén új néven: Magyar Kupa -ként szerepel, mint ahogy megváltoztatták a többi divizió elnevezését is, div.1 -supercars, div1A- super 1600, div.4- national.
Az autót - "Beját" (bővebben róla a szakmai blogban: www.skodaflotta.blogspot.com) néhány nap alatt felkészítettük versenyre, sajnos az idei fejlesztések erre a futamra még nem voltak 100%-osan készek, így a tavalyi motor - váltó - futómű egységgel vágtunk neki az idei harcnak, komolyabb fejlesztés egyedül az oldalüvegek polikarbonátra való cserélése volt, amellyel darabonként 4 kilót sikerült nyerni, ami kompenzálta az új kartervédő súlyát, amely immár a váltót is védi.
Sejteni lehetett, hogy a tavalyi győztes technika már kevésbé lesz ütőképes idén, a géposztályunkban (0-1400) a két Opel jelentős fejlesztésen esett át, a Corsában pilótacsere is történt, Horváth Gyuri ül Maczó Imi helyett és két GTI Suzuki is beszállt a küzdelembe. Az abszolútban is kemény csaták várnak, megjelentek a legújabb technikák is, Papp Viktor barátom egy Super 1600-as Ignist állít csatasorba, Tomor Pista 2.0-ás Golfja is felújítva érkezett egy új versenyzővel a volánnál, Lajos Gyula személyében.
Szóval, kis csapatunk kibővülve egy új csapattaggal Nicolae-val ( ARO 10.4), aki igazi (tréler)húzóerő útra kelt Máriapócsra Szombat este - és meg is érkezett négy óra alatt a könnyező Szűz Mária városába.

Vasárnap gépkönyvezéskor találkozott a mezőny, megcsodáltuk Révész Tomi új Eb menő Skoda Fabiáját, amelybe azért becsempészték az LR technikát is a belső ajtónyitó kilincsek személyében a boleslavi mérnökök, illetve egy gyönyörűen újjáépült LR-t Gábor Norbi sárga 1.6-os gépét.

Gábor Norbi - Skoda 130LR-1.6 "alázó gép"

Révész Tomi - Skoda Fabia meg az Asszony Pajtásom

Beja Felcivel a gépátvételre várva
Az adminisztratív és technikai átvétel után a szabadedzésen éreztem, hogy Beja nem az igazi és emellett egyre erősebb kartergáz szagot is, majd a második kör után elgyengült a kislány, le is jöttem a pályáról - kiugrott két gyertyakábel az elosztó fedélből. A nagy kartergáz miatt a stratégia a "túlélés" és biztos célba érkezés jegyében alakult át. Meglepetésemre 46-os köridőmmel nem voltam a végén a mezőnynek, a középmezőny második felében végeztem, úgy, hogy nem hajtottam a vasat. Még aznap sort kerítettek az első kvalifikációs versenyfutamra a szervezők. Az edzéseredmények tükrében az első előfutam első rajthelyéről indulhattam - ami a rallycrossban azt jelenti, hogy egy sorból, négy autó közül a legbelsőként.

néhány kép a kvalifikációkról és a döntőről a duen.hu jóvoltából
A Skoda legendásan jó rajtkészsége addig tartott, amíg a kettes fokozatot elváltottam, másodikban már elhúztak a vetélytársak, egyrészt a motor gyengesége, másrészt a váltó kezdeti halála végett, a kettest ugyanis magas fordulaton nem vette be előszörre. A futamot a harmadik helyen fejeztem be, div.9-ről Magyar Kupává átkeresztelt 14 induló közül a hetedik helyen zártam, az immár gőzmozdonyként füstölgő motorral.
Konklúzió: haldokló váltó- gyenge motor, az egyenesekben az egyik leglassúbb, a régi lengőtokos futómű viszont még mindig jól beválik a Kárászy gátlókkal, kanyarokban az egyik leggyorsabb vagyok a mezőnyben.
Az elsődleges cél, hogy célba érjünk, ehhez még egy kvalifikációt be kell fejezni, másnap, kupaktanácsot tartottunk és döntöttem: szétszedjük a motort!
Itt meg kell köszönjem mindenki segítségét!

Patonai Laci és Én - motor szét!
Elsősorban Jeszenszky Misi barátomét, aki helyi Skoda klubos erő, a szétszedés után kiderült, hogy két dugómból a gyűrűhornyok kitörtek és elváltak, saját félig összefűzött blokkjából szedte ki a dugattyúkat és biztosított sajátjai közül néhány nélkülözhetetlen nálunk nem lévő szerszámot. Patonai Laci, aki a felső részét szedte a motornak, amíg én az alját bontottam a trélerre rakott autónak, Balog Józsi adta kézbe a szerszámokat, Skodálatos Dani pedig a logisztikában játszott főszerepet - alkatrészeket szállított és a rallycrossos szervízcsapatoktól szerzett be egyéb dolgokat, mint lámpák, gyorskötözők stb... A lányokkal Anikó, Felci, Hajni kiegészülve Ákos és Andris adták a biztos hátteret és biztosították a táplálékot számunkra.
A lényeg, hogy nem egész egy óra alatt szétszedtük a motort, majd nem egész két óra alatt összefűztük az új dugókkal indítóképesre, a Harsányi Zoli féle Mitsubishi Evo szerelőcsapat - boxszomszédaink heves érdeklődése közepette. Éjfélre már ágyban voltunk.
A másnapi maradék két kvalifikációt a harmadik, illetve negyedik helyen fejeztem be a tovább haldokló kettes fokozattól degradáltan, bár a motor egyre jobban erőre kapott, nem kínoztam túlzottan.

A döntők előtt az amatőr mezőnyben Gábor Norbi szétalázta a mezőnyt az LR-el, olyan időket autózva, amellyel a komplett Magyar Kupát zsebre vágta volna, ha nálunk indul, bizonyítva, hogy egy fullos faros Skoda még mindig uralhatja a rallycross pályákat!!!
A B döntő (ahol már hat autó vesz részt eltolt rajthelyes indulással) hat autója közül az ötödik rajthelyről indultam. A kettes fokozat rendetlenkedése folytán ismét elhúztak tőlem, Papp Viktorral az élen. A Peugeot-ot ismét sikerült visszaelőznöm, de többre nem futotta, így az abszolút 9.-ik helyen végeztem, a 14 indulóból, míg az 1.4-es géposztályban sereghajtóként ötödikként.
A div.4-et Bánkúti Gabi nyerte a 306-os Maxival, míg a div1A győztese Országh Zsolti lett az Opel Astrából visszaülve egy gyári Super 1600-as Ignis volánjánál, a nagyoknál Harsányi Zoli kifújta az orrát a nagy csinnadrattával beharangozott Skoda Fabiával induló Révész Tominak és Spitzmüller Csabinak, aki a tavalyi győztes Asi Mitsubishi Evo VIII-asával próbálta felvenni a rallycross ritmusát.
Igazi kommunista szerelvény: Nicolae a húzóerő mögötte Beja - még a színük is hasonló
Az eredmény bár nem a legjobb, mégis elégedetten tértünk haza, fontos bajnoki pontokkal a tarsolyban. A lemaradásunk mind pontokban, mind köridőben viszonylag kevés az élmezőnyhöz képest, ha Nyírádra bekerül az új váltó és az új motor,  a mezőny elejében harcolhatunk tovább....



2 megjegyzés: